Seksologisen Seuran jäsenkirje 03.06.2023

Puheenjohtajan tervehdys

Aloitin Seuran puheenjohtajana toukokuussa 2023. Toimin edellisessä hallituksessa varapuheenjohtajana. Tässä jäsenkirjeessä on kaikista nykyisen hallituksen jäsenistä esittely. Olemme ehtineet pitää ns. järjestäytymiskokouksen, jossa tutustuimme toisiimme ja jaoimme hallitustyön vastuualueet.  

Työskentelen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa hyvinvointiyksikössä mielenterveys-, päihde- ja kriisihoitotyön lehtorina. Toimin yhtenä vastuuopettajana kollegoideni kanssa JAMKin seksuaalineuvoja -ja seksuaaliterapia-opinnoissa. Koulutukseltani olen perhe- ja paripsykoterapeutti, seksuaaliterapeutti, työnohjaaja sekä psykiatrinen SH. Teen myös yksityisesti asiakastyötä. Hallitustyöskentelyssä edistän avointa ja rakentavaa hallitustyötä sekä vuoropuhelua jäsenten, seuran hallituksen ja yhteistyötahojen kanssa. Haluan olla mukana ylläpitämässä ja kehittämässä seksologian koulutuksia sekä niiden opetussuunnitelmien sisällöllistä laatua.

Suomen Seksologinen Seura on maailman toiseksi suurin seksologinen yhdistys.  Jäseniä on jo lähes kaksi tuhatta. Yhdessä voimme lisätä seksologian asiantuntemusta ja pyrkiä kehittämään toimintaa entisestään. Seuran jäsenet ovat koulutettuja ja auktorisoituja seksologian ammattilaisia mm. seksuaalikasvattajina, – neuvojina, -terapeutteina ja muilla seksologian NACS pätevyyksillä. Seuran toiminnan fokus on vahvistaa ja ylläpitää jäsenten seksologista osaamista. 

Viime vuonna loimme Seuralle seuraavat painopistealueet: opetus ja koulutus, tutkimus ja tiede, ammatinharjoittamisen tuki ja osaamisen moninaisuuden vahvistaminen, verkostojen vahvistaminen kansallisesti ja kansainvälisesti sekä eettisen pohjan varmentaminen, seuran arvopohjan valinnat. Panostamme edellä mainittuihin toimintoihin ja olemme avoimia uusille mahdollisuuksille vahvistaa jäsenten seksologian osaamista.

Terveisin

Hannu Piispanen 

Hallituksen puheenjohtaja

1. Suomen Seksologisen Seuran vuosikokous pidettiin 5.5.2023

Seuran vuosikokous järjestettiin toukokuun alussa Tampereella. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat, tilinpäätös, toimintakertomus, vahvistettiin edellisen kauden tulos sekä myönnettiin toimivalle hallitukselle vastuuvapaus, esiteltiin vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja vahvistettiin vuodelle 2024 budjetti.

2. Seuran hallitus uudistui

Vuosikokouksen yhteydessä erovuoroisten tilalle valittiin vahva edustus uusia jäseniä. Osaajajoukossa on monipuolinen edustus seksologian alan tuoreita sekä pitkän linjan ammattilaisia. 

Hallituksen kokoonpano kaudella 2023-2024 on seuraava: Hannu Piispanen (Hallituksen puheenjohtaja), Minna Törnävä (hallituksen varapuheenjohtaja), Satu K. Perttunen, Sari Mäki, Outi Niemi, Hilkka Putkisaari, Riikka Teperi, Hanna Vilkka, Iiris Lehtola, Mikko Ahtila ja Tarja Alila.

Satu Söderström (toiminnanjohtaja, työsuhteinen).

Vuosikokouksessa pidetyssä 50€ kirja-arvonnassa arpa suosi kolmea seuran jäsentä.

Lämpimät onnittelut: Iiris Lehtola, Ulla Hakala ja Eveliina Keskinen.

3. Seksologian alan auktorisointiryhmä kokoontui 28-29.4.2023 Tanskassa

Seurastamme NACS (Specialist in Sexological Counselling) auktorisointiryhmän käsittelyssä hyväksyttiin huhtikuun auktorisointikokouksessa 6 hakemusta. Onnittelemme kaikkia auktorisoituja seksologian ammattilaisia! 

4. Seuran järjestämiä tulevia seksologian alan tapahtumia ja täydennyskoulutusta

Traumakoulutus alkaa ensi viikolla 6.6.2023. Hinta jäsenille 20€

  •  6.6.2023    klo 18.00. Yleistä traumatisoitumisen ilmiöistä ja traumapsykoterapeuttisesta työskentelystä
  •  19.9.2023  klo 18.00. Seksuaalitraumat ja traumapsykoterapia
  • 17.10.2023 klo 18.00. Traumatisoituminen, parisuhde ja pariterapia

Koulutuksen toteuttajat 

Anne Yletyinen. Psykiatrinen sairaanhoitaja, ET, Kriisi ja -traumapsykoterapeutti, Traumapsykoterapeutti kouluttaja

Aku Kaura. TM, YTM traumapsykoterapeutti- ja perheterapeuttikouluttaja, ET Psykoterapeutti (Ratkes), Työnohjaaja (Story9 , Organisaatiokonsultti (Finot)

Syksylle on odotettavissa jälleen syysseminaari!

Perjantaina 10.11.2023 verkossa.

Syysseminaarin sisältö:

– Mikä on Nettivihje ja miltä ilmiö näyttäytyy Nettivihjeen tilastojen valossa

– Grooming

– Lapsikohteiset nuoret ja heidän kohtaaminen

Seminaarin kesto on 3 tuntia ja ilmoittautuminen tähän aukeaa elokuussa 2023.

Muistutus tulevista kansainvälisen verkoston tapahtumista ja eduista

Nordic Association for Clinical Sexology, NACS-kokous, konferenssi ja gaala järjestetään 28.9.2023 – 1.10.2023 Oslossa, Norjassa teemalla seksologian tulevaisuus, (”The future of Sexology”). 30.9.2023 Gaalaillallisella keväällä NACS auktorisoidut jäsenet saavat diplominsa ja konferenssin yhteydessä pidettävässä Pohjoismaisen auktorisointitoimikunnan kokouksessa käsitellään maaliskuussa 2023 jätetyt auktorisointihakemukset. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumisen kongressiin löydät täältä: https://www.nfks.no/nacs2023/

26th Congress of the WORLD ASSOCIATION FOR SEXUAL HEALTH

2-5 November 2023 – Mirage Park Resort, Antalya – TÜRKİYE

World Association for Sexual Health (WAS), registrations: 

https://was2023.org/en/

Kannustamme kaikkia seuramme jäseniä osallistumaan jäsenillemme tarkoitettuihin kansainvälisiin 

tapahtumiin! 

5. Seura jatkaa kehittymistään

Seuran uusi hallitus kokoontui ensimmäistä kertaa yhdessä 30.5.2023 ja piti järjestätymiskokouksen, sekä hallituksen kokouksen. Hallituksen kokouksessa seuran uusi hallitus hyväksyi 82 uutta jäsenhakemusta. Uusien jäsenien vieminen jäsenreksiteriin manuaalisesti vie jonkin verran aikaa, mutta uskomme että tämä saadaan valmiiksi ennen kesälomille siirtymistä.

Viime vuoden aikana hallitus on kehittänyt seuran toimintaa voimakkaasti ja kansainvälisille kumppaneille vaikea kotisivun kirjoitusmuoto seksologinenseura.fi muuttui 22.5.2023 kansainvälisempään muotoon. Seuran kotisivut löydät nyt fias.fi osoitteesta ja samoin seuran hallituksen sähköpostit ovat muuttuneet fias.fi päätteisiksi.

Seuralle on tulossa eettiset ohjeet. Olemme jäsenenä World Association For Sexual Health (WAS) järjestössä ja täten sitoutuneet WAS:n eettisiin ohjeisiin. Esitämme, että seuran jäsenet noudattavat kyseisiä eettisiä ohjeita ja tästä syystä tulemme nämä ohjeet myös seuran sivuille tuomaan suomen kielisenä:

https://worldsexualhealth.net/wp-content/uploads/2013/08/guiding-ethical- principles.pdf

Suomen Seksologisen Seuran hallitus pitää kesälomaa 19.6.2023 – 7.8.2023

Hakukuulutus:

LAB-ammattikorkeakoulu etsii elokuulle luennoimaan suolistosairauden vaikutuksesta seksuaalisuuteen erikoistunutta osaajaa.

Luennon tarve on 23.8.2023 klo 9-12:15 Zoomissa. Opiskelijat ovat terveysalan ammattilaisia, joilla on erilaiset työtaustat. LAB:n koulutuksen myötä he saavat erikoistumisopinnot suolistosairauksiin liittyen. Linkki koulutukseen https://lab.fi/fi/koulutus/suolistosairauksien-hoitotyohon-erikoistunut-osaaja-30-op

Toivomus on, että luento sisältää perusasioita seksuaalisuudesta sekä suolistosairauden vaikutuksesta siihen.

Yhteydenotot:

Fanny Kilpinen

Hoitotyön lehtori / Nursing lecturer

Vastuuopettaja suolistosairauksien hoitotyöhön erikoistunut osaaja koulutuksessa

Email: Fanny.kilpinen@lab.fi

Suomen Seksologisen Seuran hallitus 2023-2024

Minna Törnävä

Hallituksen varapuheenjohtaja  

Koulutukseltani olen fysioterapeutti, terveystieteiden tohtori, seksuaalineuvoja ja – terapeutti (NACS). Seksologian alalla olen työskennellyt vuodesta 2003 lähtien aluksi lähes 20 v. erikoissairaanhoidossa, nyttemmin yksityisenä ammatinharjoittajana. Työskentelen Tampereen ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan ylemmän ammattikorkeakoulun toteutusten lehtorina. Toimin myös TAMK:n seksologian täydennyskoulutusten vastuuopettajana. 

Seksologian aihealueelta olen erikoistunut seksuaaliseen kipuun ja sen hoidon keinoihin, sillä tutkimustyönikin on kohdistunut tähän ilmiöön. Toimin edelleen tutkijana muutamassa lisääntymis- ja seksuaaliterveyden tutkimushankkeessa.   Hallitustyöskentelyssä painopistealueenani on tutkimus ja tiede, sillä koen näyttöön perustuvan tiedon olevan peruste työllemme.

Hilkka Putkisaari  

Olen terapia- ja koulutusalan ammattilainen: opettaja KM, kouluttajapsykoterapeutti (VET), kliininen seksologi (NACS), Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promotor (NACS) ja työnohjaaja (STOry, Joto). Työnohjauksen ja terapiatyön rinnalla koulutan mm. seksuaalineuvojia ja lyhytterapeutteja. Seksologisen seuran hallitustyöskentelyssä minua kiinnostaa erityisesti seksologian koulutuksien sisällöllisen laadun kehittäminen. Toimin seuran koulutustoimikunnassa jäsenenä ja kansallisen auktorisointitoimikunnan puheenjohtajana.

Satu K. Perttunen

Olen terapeutti ja opetan muutamaa Oulun yliopiston kurssia, muunmuassa seksuaalikasvatukseen ja kehityspsykologiaan liittyen. Olen auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS), pari – ja seksuaaliterapeutti ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti. Olen tehnyt aiemmin myös seksuaaliväkivaltatyötä kuin myös toiminut yrittäjänä. Suomen Seksologisen Seuran toiminnassa pidän tärkeänä koulutuksen kehittämistä.

Tarja Alila

Seksuaaliterveyden edistäminen on aina ollut minulle sydämen asia ja kiintoisa aihe, josta innostun herkästi keskustelemaan. 

Pohjakoulutukseltani olen terveydenhoitaja YAMK. Olen auktorisoitu seksuaalineuvoja vuodesta 2010 ja keväällä 2023 yksi unelmani tuli toteen, kun valmistuin seksuaaliterapeutiksi. 

Olen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen asiantuntija ja minulla on osaamista muun muassa lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksesta. 

Työkseni teen tällä hetkellä seksuaaliterapian yksityisvastaanottoa, käyn luennoimassa erilaisissa tapahtumissa ja ohjaan myös tanssiliikuntatunteja ryhmille. 

Lähdin mukaan seksologisen seuran uuteen hallitukseen varusteinani into ja uteliaisuus. Toivon, että tällä laajan osaamisen omaavalla hallitusporukalla saamme kehitettyä kansallisestikin merkittäviä asioita seksuaalisuuden saralla. Kaikki seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä työ on tärkeää ja hyvinvointia parantavaa.

Outi Niemi 

Työskentelen Tampereen seurakuntayhtymässä Kirkon keskusteluavun puhelin- ja verkkopäivystäjien kouluttajana ja työnohjaajana. Tämän lisäksi teen työtä Väestöliiton terapiapalveluissa. Olen diakoni-sosionomi sekä ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, kuvataideterapeutti, seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti sekä draamaohjaaja. Parhaillaan opiskelen EMDR-menetelmää Traumaterapiakeskuksessa. Harrastan öljymaalausta, vaellusta ja kasvihuoneviljelyä. Hallitustyöskentelyssä mahdollistan jäsenistön ja hallituksen avoimen vuorovaikutuksen.

Sari Mäki 

Olen terveydenhoitaja AMK, sairaanhoitaja YAMK, ammatillinen opettaja, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS) ja pitkän linjan seksologian kouluttaja. Kouluttajakokemusta on kertynyt ammattikorkeakoulusta, ja nyt Hyriasta, jossa tällä hetkellä työskentelen. Kouluttajan roolin lisäksi olen huolehtinut siitä, että ammattitaitoni seksologian kysymyksissä säilyy, ja olenkin tehnyt vuosia terapiatyötä päivätyöni lisäksi. Kouluttaminen on intohimoni, ja nimenomaan se, että laadukas koulutus Suomessa jatkuu. Seksologisessa seurassa tulen antamaan oman panokseni koulutuksen kehittämiseen.

Mikko Ahtila 

Olen uusi hallituksen jäsen, joka on erityisesti kiinnostunut seksologian eettisistä kysymyksistä. Olen koulutukseltani sosionomi (YAMK) varhaiskasvatuksen opettajan pätevyydellä, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), päihdeterapeutti (MEAT) ja muutama muukin tutkinto löytyy taustalta. Parhaillaan opiskelen muun muassa Uusi

Suunta ohjaajaksi. Tällä hetkellä työskentelen Pelastakaa Lasten Nettivihjeessä Asiantuntijana. Olen erikoistunut lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan seksuaalirikollisuuteen sekä nuoriin seksuaalirikoksen tekijöinä ja tätä osaamista toivottavasti saan jaettua myös hallituksen ja seuran jäsenille.

Hanna Vilkka

Olen VTT, sosiologi ja tietokirjailija Hämeenlinnasta.

Toimin yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston kasvatustieteen ja kulttuurin tiedekunnassa.

Työhöni kuuluu tutkimusmenetelmien opetus ja sukupuolitietoinen kasvatus erilaisissa kasvatusyhteisöissä.

Tampereen alueen tutkimuseettisen toimikunnan jäsenenä ja tutkimuseettisenä tukihenkilönä tuen tutkimuseettisesti kestävää tutkimustoimintaa ja julkaisemista.

Sosiologina olen tutkinut kehoa omaa sukupuolta koskevan tiedon ja ymmärryksen muotoutumisen perustana.

Haluan edistää yhdenvertaista sukupuoli- ja seksuaalitietoista kasvatusta.

Seurassa olen toiminut Seksologinen aikakauskirjan toimittajana. Tavoitteeni on edistää seksologian alan ammattilaisten ja tutkijoiden julkaisutoimintaa seurassa.

Ensimmäisen hallituskauteni tavoite on luoda seuran ammattilaisille ja tutkijoille kirjoittamista ja julkaisemista tukevaa toimintaa, jossa kirjoittamisen kynnys madaltuu ja kirjoittaminen on yhteinen ilo.

Riikka Teperi   

Ensimmäiset koulutukseni liittyivät käsityö- ja taideaineisiin, jonka jälkeen siirryin sairaanhoitajauralleni, valmistuen sisätauti-kirurginen sairaanhoitajaksi 1993.

Erikoistuin Englannissa HIV- ja infektiosairaanhoitajaksi. Valtaosan työurastani olen tehnyt HIV-positiivisten parissa, pääasiassa poliklinikkatyössä Helsingissä. Vuosien varrella olen työskennellyt myös ulkomailla, Etelä-Afrikassa ja vuosia Englannissa. HIV-positiivisten kansalliset ja kansainväliset yhdistykset ja verkostot ovat myös tulleet tutuiksi. Koulutuksia olen pitänyt ja järjestänyt urani alusta alkaen. 

Seksuaalisuuteen liittyvät parisuhdeongelmat, kulttuuriset erot sekä alakulttuureihin ja seksuaali-identiteetteihin liittyvät ongelmat ovat olleet aina kiinnostukseni kohteena. Valmistuttuani seksuaalineuvojaksi jatkoin seksuaaliterapeutin opintoihin, joista valmistuin seksologiksi 2006, erityistaso (NACS). Tällä hetkellä toimin seksuaaliterapeuttina Tampereella. Jatkan myös yhteystyötä HIV- positiivisten alueella.  

Seuran toiminnassa ja hallituksen jäsenenä minua kiinnostavat eettiset kysymykset, seksuaalisen tasa-arvo sekä kulttuurierot. Aikaisemien koulutuksien ja Japanissa asuessani (2011-2013) tutustuin Clinical Art työskentelyyn, pyrin yhdistämään taidetta ja kulttuuria työotteeseeni.  

 Jos vain mahdollista, aloitan aamuni uintihetkellä. 

Iiris Lehtola 

Olen Iiris, sosiaalipsykologian maisteriopiskelija Tampereen yliopistosta. Olen tuore seksuaalineuvoja ja seksologisen seuran jäsen, ja suuntaan tulevaisuuttani seksi- ja ihmissuhdetutkimukseen sosiaalipsykologisesta näkökulmasta. Painopisteeni hallitustyöskentelyssäni onkin tutkimus ja tiede. Seksologinen tutkimuks ja oikea tieto ovat tärkeitä välineitä kehittämään seksologista osaamista ja ymmärrystä läpi ammattialojen. Näillä eväillä ja ahkeralla hallitustyöskentelyllä seksuaalisuuteen liittyvä misinformaation aika voisi pikkuhiljaa olla historiaa. Kunnianhimosta ei siis ole puute! 

Satu Söderström

Toiminnanjohtaja (ei hallituksen jäsen) / Verksamhetsledare:

För frågor på svenska: office@fias.fi

Olen toiminut seuran järjestösihteerinä vuoden 2021 alusta. Seuran järjestösihteerin nimike muutettiin 2022 syskyllä ja nykyään edistän seuran toimintaa 40% työajalla toiminnanjohtajana.

Asun Kemiönsaarella ja toimin täällä kunnanvaltuutettuna. Minulla on vankka kokemus yhdistystoiminnasta ja olen mm. suorittanut hallitusosaaja koulutuksen. Tätä osaamistani olen halunnut tuoda Suomen seksologisen seuran toimintaan.

Jag har varit sekreterare i Finlands Sexologiska Förening sedan början av 2021. Titeln på organisationssekreterare ändrades hösten 2022 och idag främjar jag Finlands Sexologiska Förenings verksamhet med 40 % av min arbetstid som verksamhetsledare.

Jag bor på Kimitoön och jobbar här som kommunfullmäktige. Jag har erfarenhet av föreningsverksamhet och jag har genomgått styrelseexpertutbildning. Jag har velat föra in denna expertis till verksamhet i Suomen seksologinen seura

Kunniapuheenjohtaja

Osmo Kontula

Research Professor – Tutkimusprofessori

Member of Advisory Committee, World Association for Sexual Health (WAS)

Chair of Sexuality Education Committee, World Association for Sexual Health (WAS)

President, the Finnish Association for Sexology (FIAS), 1997 – 2002; 2005 – 2010; 2017 – 2018 

President, The Society for the Scientific Study of Sexuality (SSSS), 2014 – 2015

ACADEMIC DEGREES:

Ph.D., University of Helsinki

Research Professor, Population Research Institute, Family Federation of Finland

Adjunct Professor in Sociology at University of Helsinki

Honorary Associate Professor, Faculty of Health Science, University of Sydney

Mukavaa alkavaa kesää toivottaen,

Suomen Seksologinen Seura

Hallitus